ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΒΟΥΡΑ!!!!

'' Πιστεύω σε οτιδήποτε μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Πιστεύω στις νεράιδες , τους δράκους , τα παραμύθια . Όλα υπάρχουν , ακόμα κι αν βρίσκονται στο μυαλό σας . Ποιος είπε ότι τα όνειρα και οι εφιάλτες δεν εκφράζουν την πραγματικότητα ;
ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Μία εξαιρετικά περίπλοκη σχέση...







Σύμφωνα με ξένες και ελληνικές έρευνες, οι μισοί περίπου έφηβοι έχουν προβλήματα με τους γονείς τους. Οι έφηβοι επιθυμούν από αυτούς περισσότερη ελευθερία, κατανόηση, φιλική διάθεση και προθυμία να συζητήσουν μαζί τους οτιδήποτε τους απασχολεί.


Οι γονείς θα πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτές τις προσδοκίες των εφήβων μέσα σε λογικά πλαίσια. Έτσι, θα αποφευχθούν οι έντονες συγκρούσεις που συχνά δημιουργούνται. Από την πλευρά τους οι νέοι είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουν ότι η παροχή απόλυτης ελευθερίας και η ανάληψη πρωτοβουλιών συνοδεύονται από ανταπόκριση στις ανάλογες υποχρεώσεις. Η ελευθερία συνεπάγεται και υπευθυνότητα.


Ναι, θα ήταν πολύ ωραίο να είχες καλές σχέσεις με τους γονείς σου, στο κάτω-κάτω μαζί τους θα ζήσεις το ¼ της ζωής σου.

Και δεν εννοώ, να έχετε τις πιο αρμονικές σχέσεις που θα μπορούσες να είχες ποτέ – γιατί αυτό θα ήταν εξωπραγματικό – αλλά να έχεις καλές σχέσεις. Αυτό δε θέλεις κι εσύ;
 
Θα σου δώσω τρεις συμβουλές, πώς να καλυτερεύσεις την ζωή σου με τους δύσκολους γονείς σου.

  


1.  Επέτρεψε στους γονείς σου το δικαίωμα να κάνουν κι αυτοί λάθη.
Οι γονείς σου δεν είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν για το ρόλο τους σαν γονείς, πριν. Έτσι, η εξάσκηση γίνεται αναγκαστικά με τα ίδια τους τα παιδιά, με σένα. Εάν έχεις μεγαλύτερα αδέλφια, ίσως να νομίζεις ότι οι γονείς σου ήταν τέλειοι μαζί τους. Αλλά δεν είναι έτσι. Απλά, όλα τα αδέλφια είναι διαφορετικά. Η αδελφή μου κι εγώ διαφέρουμε σαν τη μέρα με τη νύχτα. Κάθε παιδί χρειάζεται διαφορετική μεταχείριση.  
Οι γονείς κάνουν πολλά λάθη: είναι αυστηροί, είναι απασχολημένοι, λείπουν συχνά, δε φεύγουν καθόλου, έχουν σκαμπανεβάσματα στις διαθέσεις τους … Οι γονείς σου συχνά δεν καταλαβαίνουν, τι ακριβώς χρειάζεσαι. 
Όμως, όλοι μας κάνουμε λάθη, εσύ κάνεις λάθη, οι γονείς σου κάνουν λάθη. Αποδέξου λοιπόν, ότι δεν έχεις τέλειους γονείς και συγχώρεσε τα λάθη τους – ακόμη κι αν δεν το αξίζουν. Μην τους τα κρατάς. Οι καλές σχέσεις δημιουργούνται στις οικογένειες, μόνο όταν ο ένας συγχωρεί τον άλλον.    
Εάν δεν τους συγχωρείς, αυτό θα επιβαρύνει κυρίως εσένα. 
Σου το λέω από την εμπειρία μου: η συγχώρεση απελευθερώνει την ψυχή σου, σου παίρνει ένα τεράστιο βάρος που κουβαλάς πάνω στους ώμους σου.
                     
              





2.  Απίστευτο αλλά αληθινό – οι γονείς σου σ’ αγαπούν!         
       
Σίγουρα συμφωνείς μαζί μου, αν ισχυριστώ ότι οι γονείς σου δεν ξυπνούν κάθε πρωί με τη σκέψη: «Με ποιο τρόπο θα μπορούσα να βασανίσω σήμερα περισσότερο τα παιδιά μου;» Το κίνητρο για την συχνά ακατανόητη συμπεριφορά τους είναι ακριβώς το αντίθετο. Σε αγαπούν και θέλουν να είσαι ευτυχισμένος/η.
Γι’ αυτό, επίσης, σου θέτουν και όρια. Οι γονείς οριοθετούν από αγάπη. Όταν ήσουν παιδί ακόμα σε προειδοποιούσαν: «Μακριά από το καυτό σίδηρο, μην το πιάσεις», «δεν περνάμε το φανάρι όταν είναι κόκκινο», «μη πιεις ποτέ από το υγρό καθαρισμού». Και πόσο συχνά σου έσωσαν τη ζωή μ’ αυτούς τους περιορισμούς! Οι γονείς προστατεύουν αυθόρμητα τη ζωή του παιδιού τους, ακόμα και σήμερα που δεν είσαι πια παιδί. Σήμερα τους ενδιαφέρουν περισσότερο όχι οι εξωτερικοί τραυματισμοί, αλλά οι τραυματισμοί της ψυχής σου. Σκέψου: Οι γονείς έσωσαν συχνά τη ζωή σου - ίσως αυτό συμβεί και την επόμενη φορά που θα σου πουν: «Όχι!»
Τώρα, καθώς σκέφτομαι πίσω, εύχομαι να είχα υπακούσει σε μερικά «όχι» των γονέων μου - αν και τότε θα ήταν συνδεδεμένο με μια επανάσταση. Σίγουρα, η υπακοή μου θα με είχε προστατέψει από μερικά ψυχικά τραύματα που πήρα.
    
      3. Εξασκήσου στο να δείχνεις στους γονείς σου ότι τους εκτιμάς.
      
Τα πρώτα 2 σημεία ήταν εύκολα: 
- οι γονείς σου είναι λίγο παράξενοι, αλλά μπορείς να τους συγχωρέσεις.
- έχουν ένα ιδιόρρυθμο τρόπο να σου δείχνουν την αγάπη τους. 
Αλλά όσο παράξενοι και να είναι οι γονείς σου, η αλήθεια είναι ότι τους αγαπάς, έτσι δεν είναι;  Εάν τους το δείξεις κιόλας, τότε η συμβίωσή σας θα γίνει ακόμα καλύτερη. 
Κατά τη διάρκεια ενός σεμιναρίου, ο ομιλητής ζήτησε από τους ακροατές του, στο διάλειμμα να τηλεφωνήσουν τους γονείς τους και να τους πουν πόσο τους εκτιμούν. Με εξαίρεση δυο δύσπιστων γονιών, η ανταπόκριση ήταν φοβερή. Για πολλές οικογένειες, αυτό το τηλέφωνο ήταν η αρχή μιας καινούργιας σχέσης. 
Αυτές ήταν τρεις συμβουλές για μια καλή σχέση με τους γονείς σου. Αλλά να ξέρεις: Ακόμα κι αν τις ακολουθήσεις πιστά, οι σχέσεις σας θα καλυτερεύσουν μεν, αλλά θα παραμείνουν δύσκολες.                                          
πηγή : http://www.exerevnites.com/  /  http://www.kefalonitisonline.blogspot.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου