ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΒΟΥΡΑ!!!!

'' Πιστεύω σε οτιδήποτε μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Πιστεύω στις νεράιδες , τους δράκους , τα παραμύθια . Όλα υπάρχουν , ακόμα κι αν βρίσκονται στο μυαλό σας . Ποιος είπε ότι τα όνειρα και οι εφιάλτες δεν εκφράζουν την πραγματικότητα ;
ΤΖΟΝ ΛΕΝΟΝ

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΟΛΟ......

                         Το παγκόσμιο πείραμα για το Διεθνές Έτος Χημείας 2011  

 Το διεθνές έτος χημείας 2011 ( International Year of Chemistry 2011 ) είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία της UNESCO και της IUPAC για να γιορτάσει τα επιτεύγματα και τη συνεισφορά της Χημείας στην ευημερία της ανθρωπότητας.
  Το ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑ (global experiment ) είναι ένα σύνολο διαδραστικών και ανακαλυπτικών  εκπαιδευτικών  δραστηριοτήτων για όλες τις ηλικιακές ομάδες μαθητών (από το Δημοτικό μέχρι το Λύκειο ) ειδικά σχεδιασμένων για το νερό , τον πολύτιμο αυτό φυσικό πόρο.
  Το παγκόσμιο πείραμα αποτελείται από τέσσερα πειράματα ( δραστηριότητες ) με σαφείς οδηγίες και υλικό τεκμηρίωσης για τον εκπαιδευτικό και τον μαθητή. Οι δραστηριότητες έχουν επιλεγεί ώστε να είναι κατάλληλες για εφαρμογή σε σχολεία από όλο τον κόσμο , να προσαρμόζονται στις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών διαφόρων ηλικιών και να βασίζονται στη χρήση ευρέως διαθέσιμου εξοπλισμού. Σημειώνεται ότι ειδικά για τη χώρα μας , το σύνολο ή μέρος των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Πειράματος μπορούν να υλοποιηθούν στο πλαίσιο των αναγκών της ερευνητικής εργασίας  PROJECT  για την  Α΄ Λυκείου.
  Οι δραστηριότητες του πειράματος είναι  :
  1. PH (πχ) : oι μαθητές προσδιορίζουν το PH μιας τοπικής πηγής νερού
  2. ΑΛΑΤΟΤΗΤΑ : οι μαθητές ερευνούν την αλατότητα μιας τοπικής πηγής νερού
  3. ΔΙΗΘΗΣΗ ΚΑΙ  ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ : οι μαθητές ερευνούν πώς η χημεία βοηθά στην εξασφάλιση ασφαλούς πόσιμου νερού
  4. ΗΛΙΑΚΟΣ ΑΠΟΣΤΑΚΤΗΡΑΣ : οι μαθητές κατασκευάζουν έναν ηλιακό αποστακτήρα από απλά υλικά και πειραματίζονται με τη χρήση του για τον καθαρισμό του νερού.


     Στα πλαίσια αυτού του Παγκόσμιο Πειράματος συμμετοχή παίρνει και το 5° ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΟΛΟΥ ( νομός Μαγνησίας , Ελλάδα ) . Πιο συγκεκριμένα ,οι μαθητές  του σχολείου κατέβαλαν σημαντική προσπάθεια ,έτσι ώστε να φέρουν εις πέρας όλες τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει το πείραμα. Για το λόγο αυτό, διέθεσαν πολλές ώρες από τον περιορισμένο τους χρόνο . Ωστόσο εξαιρετικά σημαντική ήταν και η συμβολή δύο εκ των καθηγητριών του σχολείου, οι οποίες βοήθησαν τους μαθητές , με χρήσιμες συμβουλές , να ολοκληρώσουν τις δραστηριότητες. Οι τρεις πρώτες δραστηριότητες έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς ενώ η τελευταία ( ηλιακός αποστακτήρας )  βρίσκεται σε εξέλιξη.
     Μερικές εικόνες από την διαδικασία κατασκευής των ηλιακών αποστακτήρων παρουσιάζονται παρακάτω :







ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου